Om mig

Jag heter Henrik Ekberg och jag skriver mitt examensarbete på institutionen för designvetenskaper, förpackningslogistik vid Lunds tekniska högskola.

Hösten 2005 insjuknade jag i akut leukemi och behandlades med cellgift och strålning för att våren 2006 genomföra en stamcellstransplantation. Våren 2009 fick jag ett återfall och behandlades återigen med cellgift och sedan ytterligare en ny transplantation 2010. De första cellgiftsperioderna behandlades jag på hematologmottagningen i Helsingborg. Därefter och inför den första transplanteringen tog hematologavdelningen vid Lunds universitetssjukhus över. Tack vare den nya benmärgen övervanns leukemin men samma mekanism som tog bort leukemin gav också ett nytt problem GVH-D, vilket betyder Graft versus Host – Disease, vilket är när den nya benmärgen inte känner igen sig i kroppen och därför attackerar organen. Detta har lett till organpåverkan, hudskador, smärtor, muskelsvaghet och kramper i händer och fötter. Det resulterar i att medicin måste ges för att trycka tillbaka benmärgen (immunförsvaret) för att undvika att organ skadas av GVH-D-attacker samt för att hantera andra sjukdomsrelaterade symtom. 

Projektets historia

Mitt val av examensarbete grundar sig på egen långvarig användning av läkemedel av varierande typ. Mina erfarenheter samt diskussioner med min handledare Daniel Hellström på LTH, har gjort att vi vill vara med och bidra till utveckling av läkemedelsförpackningar ur ett patientperspektiv. Syftet med arbetet är att öka medvetenheten och förståelsen av patienters uppfattning av läkemedelsförpackningar. Detta leder förhoppningsvis till ökade kunskaper och därmed till förbättrade läkemedelsförpackningar för patienter.

Användare

Patienter är experter i denna fråga och därför har jag valt att undersöka vad deras erfarenhet är.